Domů » Blog » Jak vybrat nejlepší digitální videokameru II

Jak vybrat nejlepší digitální videokameru II

Zimní výprodeje elektroniky se pomalu chýlí ke konci, výrobci proto na trh přicházejí s novými modely. Výjimkou nejsou ani digitální videokamery. Poradíme, na co si při výběru dávat pozor a jak se v nabídce obchodníků neztratit.

V nabídce prodejců nechybí ani přístroje schopné zachytávat trojrozměrný obraz.

V nabídce prodejců nechybí ani přístroje schopné zachytávat trojrozměrný obraz.

Tím nejdůležitějším faktorem, který zpravidla rozhoduje při nákupu, je pořizovací cena videokamery. Ta je dána typem snímače, jehož pomocí je obraz zachycován. Základní modely, jejichž cena startuje pod 2000 Kč, jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem.

Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě. Stejnou kvalitu obrazu slibují MOS snímače. Kamery s CCD a MOS snímači se prodávají okolo 4000 korun a výše.

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje vybavené hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se pohybuje v řádech několika desítek tisíc.

Prémiové funkce a odolná konstrukce

Stejně jako u fotoaparátů, tak i u videokamer se snaží výrobce nalákat na prémiové funkce. Řeč je například o podpoře WiFi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet. Kamera s těmito technologiemi dokáže sama archivovat pořízené záznamy na internet.

Zakoupit je možné i přístroje, které dokážou zachytávat 3D obraz, i když je jich zatím na trhu poskrovnu.

Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda. Aniž by se poškodily, je s nimi možné točit za prudkého deště, pod vodou, na horách i na plážích a v poušti.

Většina moderních kamer ukládá natočená videa na vestavěnou flashovou paměť nebo paměťovou kartu. Narazit je ale možné na trhu i na modely s pevnými disky, DVD médii či miniDV kazetami, to však platí spíše o profesionálních přístrojích.

Panasonic HC-V500: výborná kvalita obrazu

Co nejlepší obrazovou kvalitou se snaží zákazníky zaujmout videokamera Panasonic HC-V500. Je totiž vybavena 1,5Mpx MOS snímačem a širokoúhlým objektivem F1.8. Díky těmto prvkům se v obrazu vyskytuje minimum chyb, a to i za horších světelných podmínek. Samozřejmě nechybí ani vestavěná stabilizace obrazu.

Panasonic HC-V500

Panasonic HC-V500

Natáčet videa je možné až ve Full HD rozlišení. Zajímavostí je speciální 3D režim, který dokáže navodit dojem trojrozměrného obrazu. Ten je přitom přímo v kameře možné použít i pro již zaznamenaná 2D videa.

K televizoru je možné kameru připojit pomocí standardního HDMI kabelu, k počítači pak prostřednictvím USB standardu. Panasonic HC-V500 disponuje třípalcovým dotykovým displejem s rozlišením 230 400 bodů.

  • Klady: vysoká obrazová kvalita
  • Zápory: mikrofon je velmi citlivý, což může vadit při natáčení v rušnějším prostředí
  • Cena: 6700 Kč

Sony Action Cam: pro nadšené sportovce

Sony Action Cam patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry kamery jsou 24,5 x 47 x 82 mm a hmotnost činí 65 g.

Sony Action Cam

Sony Action Cam

Uvnitř kamery je CMOS Exmor R snímač s rozlišením 16,8 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: součástí balení je i speciální pouzdro pro natáčení pod vodou
  • Zápory: absence barevného displeje
  • Cena: 7000 Kč

Genius G-shot HD501: nejlevnější na trhu

Jednou z nejlevnějších kamer na tuzemském trhu je model Genius G-Shot HD501. Pořídit ji je možné už za méně než 1500 Kč. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů, klasické fotografie pak při rozlišení tři megapixely. Uvnitř přístroje je CMOS snímač.

Genius G-Shot HD501

Genius G-Shot HD501

Velkou výhodou je odolnost videokamery, ta snese vysokou vlhkost, déšť i sníh. Přístroj má však problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Ostření videokamery Genius G-Shot HD501 je navíc poměrně pomalé, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: kvalita videa za horších světelných podmínek
  • Cena: 1450 Kč

Canon Legria HF R306: poměr cena/výkon

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera Canon Legria HF R306. Ta je vybavena CMOS senzorem s rozlišením 3,28 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá kvalitě natočeného videa. Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SDHC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 64 GB.

Canon Legria HF R306

Canon Legria HF R306

Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je navíc opatřen antireflexní vrstvou, díky čemuž je na monitor dobře vidět i na přímém slunci. Ovládat displej je možné dotykem. Videokamera dokáže také pořizovat fotografie, a to v rozlišení až 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: slabší výdrž baterie
  • Cena: 5700 Kč

Nokia 808 PureView: fotky a videa i z mobilu

Nahradit fotoaparát i videokameru dokážou v dnešní době hravě i mobilní telefony. Jedním z nejlepších přístrojů na trhu je aktuálně model Nokia 808 PureView, který je vybaven fotoaparátem s rozlišením 41 megapixelů. Videa je možné natáčet ve Full HD rozlišení.

Nokia 808 PureView

Nokia 808 PureView

Vysoké rozlišení přitom není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i k možnosti bezztrátového zoomování. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 32 GB. Nechybí ani podpora WiFi, Bluetooth či HDMI výstup pro připojení telefonu k televizoru nebo projektoru.

  • Klady: rozlišení fotoaparátu
  • Zápory: cena proti obyčejným videokamerám
  • Cena: 8500 Kč
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace