Domů » Blog » Jak vybrat nejlepší digitální fotoaparát

Jak vybrat nejlepší digitální fotoaparát

Na trhu rozeznáváme několik různých kategorií digitálních fotoaparátů. Mezi nejrozšířenější patří takzvané kompakty. Svou oblibu si vysloužily především díky svým rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Kompaktům je často vyčítána horší kvalita fotek ve srovnání s pokročilejšími přístroji. To už však v dnešní době neplatí. Nejnovější modely dokážou vyfotit prakticky stejně povedené momentky jako větší kolegové. Nejlevnější kompakty, jež jsou vybaveny čipy s rozlišením deset megapixelů, je možné pořídit už za necelých 1300 Kč.

Ceny stylovějších modelů, které nabízejí prémiové funkce, jako je automatické rozeznávání obličeje nebo možnost natáčení videa ve vysokém rozlišení, se pohybují od pěti do deseti tisíc korun.

Ultrazoom vyfotí každý detail

Pro náročnější uživatele jsou určeny takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou focený předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Co se použitých součástek týče, ultrazoomy se nijak výrazně neliší od kompaktů. Jsou vybaveny stejnými čipy, nabízejí tedy shodnou kvalitu fotek. Navíc však často obsahují stabilizaci, která pomáhá vytvářet ostré snímky i při maximálním přiblížení bez použití stativu.

Proti kompaktům vybavují výrobci fotoaparáty s vysokým přiblížením možností natáčet videa ve vysokém rozlišení. Ceny ultrazoomů startují na 4000 Kč, pokročilejší modely vyjdou na deset tisíc korun.

Digitální zrcadlovky pro náročné

Pro náročné uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou pořídit díky takzvaným plnoformátovým čipům ze všech kategorií nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce foceného objektu.

Snímky navíc mají daleko méně obrazových chyb ve srovnání s kompakty a ultrazoomy. Velkou výhodou digitálních zrcadlovek je také možnost měnit objektivy. Na focení interiéru, detailního pohledu nebo rodinné fotografie se totiž vždy hodí jiný objektiv.

Kvalitě fotografií odpovídá také cena. Nejlevnější digitální zrcadlovky stojí 10 000 korun. Za profesionální přístroje zájemce zaplatí klidně i sto tisíc.

Budoucnost ve znamení třetí dimenze

V současnosti se výrobci předhánějí, kdo nabídne u digitálního fotoaparátu čip s největším rozlišením a nejširší rozsah přiblížení při zachování nejlepší obrazové kvality. Nové modely ale sázejí na trojrozměrný obraz.

Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachycují fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali.

Tyto přístroje navíc dovedou natáčet také trojrozměrná videa. Pořízený materiál si je možné přímo po vyfotografování prohlédnout díky vestavěnému 3D displeji.

Canon PowerShot D10: fotí i pod vodou

Fotoaparát PowerShot D10 od společnosti Canon má mimořádně pevnou konstrukci. Díky tomu odolá nárazům, chladu i prachu. Navíc je vodotěsný, a tak je s ním možné fotografovat i pod vodou.

Canon D10

Canon D10

Fotoaparát má rozlišení 12,1 MPix, trojnásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou 2,5 palce a 230 tisíci body. Ve výbavě přístroje nechybí ani optický stabilizátor.

Canon D10

Canon D10

Samozřejmostí je možnost natáčení ozvučených videí. Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 103x67x49 milimetrů a hmotnost 190 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 6500 Kč

Panasonic Lumix ZX3: malý, ale šikovný

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Panasonic Lumix ZX3, který nabízí rozlišení 14,1 megapixelu a osminásobný optický zoom. Ten je možné využívat i při natáčení videa, a to klidně i ve vysokém rozlišení.

Panasonic Lumix ZX3

Panasonic Lumix ZX3

V kombinaci s digitálním přiblížením, tedy pomocí takzvaného extra optického zoomu, dokonce dokáže předmět přiblížit až 16,9krát, což je na přístroj se šířkou 26 mm poměrně dobrý výsledek.

Digitální fotoaparát je tak tenký díky tomu, že u něj byly použity nové, jen 0,3milimetrové čočky. Jako výrobní materiál byl u přístroje použit hliník – včetně baterie a paměťové karty váží příjemných 160 gramů.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení i při kompaktních rozměrech fotoaparátu
  • Zápory: nižší výdrž baterie
  • Cena: 11 000 Kč

Sony Alpha A290L: zrcadlovka za rozumnou cenu

Společnost Sony uvedla na trh novou digitální zrcadlovku s označením Alpha A290L, která je určena pro poloprofesionální fotografy. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé.

Sony Alpha A290L

Sony Alpha A290L

Novinka je vybavena CCD snímačem s rozlišením 14,9 megapixelu a výkonnou optickou stabilizací SteadyShot. Navíc je s ní možné natáčet video, a to i ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou 2,7 palce.

Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. I přes relativně nízkou pořizovací cenu je fotoaparát dodáván se základním objektivem. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: displej zrcadlovky je na slunci hůře viditelný
  • Cena: 11 000 Kč

Fujifilm FinePix Real: 3D snímky snadno a rychle

Hlavní předností fotoaparátu FinePix Real 3D 3W je možnost pořizovat trojrozměrné momenty.

Fujifilm FinePix Real 3D 3W

Fujifilm FinePix Real 3D 3W

Ty je navíc možné přímo ve fotoaparátu prohlížet díky speciálnímu 3D displeji. V ostatních parametrech se ale přístroj nijak výrazně neliší od nejlevnějších kompaktů – má rozlišení deset megapixelů a trojnásobný digitální zoom.

Kromě fotoaparátu je možné zakoupit také speciální fotorámeček, který dokáže jednoduše trojrozměrné snímky zobrazovat. S použitím speciálního papíru můžete 3D fotografie i vytisknout.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost
  • Cena: 11 500 Kč

Pentax Optio NB1000: fotoaparát pro nejmenší

Společnost Pentax vyrobila novou kolekci fotoaparátů Optio NB1000, která je určena především pro nejmenší jedince – zařízení se totiž skládá podobně jako lego.

Pentax Optio NB1000

Pentax Optio NB1000

Kryt je možné jednoduše barevně upravit díky drobným dílkům, které jsou v balení společně s fotoaparátem. Z nich se dá na přední straně přístroje dokonce postavit i jednoduchá figurka, třeba ve tvaru zvířete.

Pentax Optio NB1000

Pentax Optio NB1000

Co se technických parametrů týká, je zařízení vybaveno čipem s rozlišením 14 megapixelů a čtyřnásobným optickým zoomem. Samozřejmostí je možnost natáčení videa. Pentax Optio NB1000 by se měl na trhu objevit ještě letos v předvánočním čase.

  • Klady: zajímavý nápad, který ocení snad každé dítě
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: cca 4500 Kč
Fotit umí i mobily

Pro kvalitní snímky si není nutné kupovat pouze digitální fotoaparát. Všechny jeho funkce dokáže v dnešní době nahradit také chytrý mobilní telefon, jako je například Emgeton Flexaret Mini.

Emgeton Flexaret Mini

Emgeton Flexaret Mini

Disponuje totiž 12megapixelovým fotoaparátem s trojnásobným optickým zoomem a xenonovým bleskem. Mobil je vybaven 3palcovým displejem s rozlišením 240x400 obrazových bodů a vestavěnou pamětí o velikosti 70 MB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet až o 32 GB.

Telefon Emgeton Flexaret Mini stojí v českých obchodech 7500 Kč.

zdroj. novinky.cz, Miloslav Fišer

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace