Domů » Blog » Fotografování pro začátečníky

Fotografování pro začátečníky

Foťte lépe díky následujícím radám a nápadům na fotky

Také se občas přistihnete, jak na svět koukáte z jiného úhlu pohledu, a říkáte si, že ten daný moment nechcete nikdy zapomenout? Možná by na takovou myšlenku mohla navazovat otázka, zdali není čas na vyzkoušení nové volnočasové aktivity – focení. Jako hobby fotograf se časem naučíte najít správné objekty, pochopíte, jak vyfotit různé výjevy, naplánujete si vlastní fotografické výlety a užijete si přírodu i spolupráci s dalšími lidmi. Focení také automaticky trénuje vaše vnímání a pomáhá rozvíjet smysl pro detail. Na následujících řádkách vám představíme některé nápady na fotky a poradíme vám, jak trénovat své fotografické oko.

Jak lépe fotit? Trénujte své vnímání pomocí následujících tipů na fotografování

Amatérští fotografové telefonem zachycují především momenty, které si chtějí v digitální podobě uchovat v telefonu na památku. Jako hobby fotograf, který do fotografování investuje spoustu času a lásky, však obvykle kladete na svou fotografii větší nároky. Měla by být nejen krásná, ale také prezentovat vaše umění.

Nápady na fotky budou ještě o něco hezčí, když fotografové začátečníci pochopí rozdíl mezi tím, co vidí, a tím, co dokáže zachytit fotoaparát. V každodenním životě může lidské oko jednoduše vytěsnit mnoho detailů. Často vidíme jen to, na co se soustředíme. Na rozdíl od toho fotoaparát pořídí snímek se všemi detaily a vyfotografuje vše, co se před ním nachází.

Fotografování může být pro začátečníky výzvou, a proto doporučujeme fotografické oko pravidelně trénovat. Bude tak vnímat svět se všemi jeho detaily a dokáže se v této hojnosti zaměřit na podstatné prvky. Zásadním rozdílem mezi momentkou a promyšlenou fotografií spočívá v tom, že fotograf již před pořízením snímku přemýšlí o tom, jak bude výsledná fotografie vypadat později. Všímá si rušivých prvků, vědomě vybírá detaily a uplatňuje pravidla kompozice obrazu. Abyste si mohli své fotografie předem představit a pořídit lepší fotografii, shromáždili jsme níže různé tipy a nápady na fotografie, který váš fotografický smysl zaručeně obohatí.

PozorChyby jsou součástí procesu učení, a to především v začátcích. Vždy se tedy na své fotografie podívejte kriticky a při příštím pokusu vylepšete prvky, se kterými jste posledně nebyli spokojení.

Tipy na fotografování: Připravte scénu na hlavní motiv

Jak lépe fotit? Definujte před pořízením snímku vizuální představu:

  • Jaký je můj hlavní motiv? Fotografie má jasné sdělení, pokud se omezí na to podstatné. Fotografie s příliš mnoha detaily a bez jasného motivu ztěžuje divákovi orientaci na obrázku.
  • Co má fotka vyjadřovat? Předem si promyslete příběh, detaily nebo pocity, které chcete, aby váš snímek pozorovateli zprostředkoval.
  • Jaké jsou rušivé prvky? Pokud jsou na fotografii oblasti, které nejsou pro snímek důležité, můžete snímek oříznout nebo zvolit jinou perspektivu. Můžete také pracovat se clonou, která rozmaže pozadí a zaměří se na fotografovaný objekt.

Následující tři tipy na fotografování vám v praxi pomohou vycvičit oko na to podstatné. Tímto způsobem můžete dobře připravit scénu a zprostředkovat jasnou zprávu.

CheckZačátečníkům se mnohdy vyplatí kurz fotografování. Odborníci z okolí vás naučí nejen teoretické základy, ale také vás individuálně podpoří v praxi a poskytnou vám cenné rady.

Tipy na fotografování: Jak lépe fotit

Úspěch fotografie ovlivňuje nejen objekt, ale i další faktory, jako jsou například světelné podmínky nebo perspektiva. Jak tedy na fotografování, aby byl výsledek co nejlepší? Inspirujte se následujícími tipy na fotografování:

Jak lépe fotit – žena vizualizuje fotografovaný objekt.
  • Vnímejte světlo: Světelné podmínky mají vliv nejen na nastavení fotoaparátu, ale také na výsledný snímkový efekt. Proto se snažte získat cit pro různé světelné situace v každodenním životě. Pozorujte měkké světlo ráno a večer, všímejte si tvrdých stínů v poledne a zjistěte, jak se světlo a stín vzájemně ovlivňují.
  • Definujte svůj motiv: Pokud je to možné, podívejte se na motiv ze všech stran a ze všech úhlů pohledu. Poznejte drobné detaily a zjistěte, které úhly jsou obzvláště efektní. Pokud jako začátečník používáte pevnou ohniskovou vzdálenost, jste automaticky nuceni přiblížit se k fotografovanému objektu.
  • Používání různých nastavení a perspektiv: Pořiďte několik různých snímků jednoho motivu. Hrajte si s perspektivami, různými formáty, expozičními časy a nastavením clony. Tímto způsobem se nejen lépe seznámíte s nastavením fotoaparátu, ale také si osvojíte, jak motiv vypadá.
  • Osvojte si základykompozice obrázku: Existuje několik základních pravidel (např. pravidlo třetin), díky nimž fotografie vypadají obzvlášť harmonicky. Za použití těchto nepsaných pravidel budou vaše fotky ještě o kousek lepší.

TipPozorně si prohlížejte fotografie a filmy jiných autorů a vědomě si všímejte, jakým způsobem tvoří celkový obraz. Můžete se tak učit od ostatních a začlenit do svých fotografií nové prvky.

Fotografování pro začátečníky: 10 nápadů na fotografie pro trénink fotografického oka

Kromě teoretických rad, které můžete použít při fotografování, existuje dále několik praktických cvičení, která můžete vyzkoušet. Pomohou vám vnímat okolí jinak, všímat si detailů, soustředit se na podstatné prvky a obecně lépe fotografovat:

  • Nápad na fotku 1: Foťte přes rámeček. Vezměte foto rámeček, nebo si ho vyrobte, a použijte ho k zarámování svého motivu.
  • Nápad na fotku 2: Zaměřte se na specifické barvy. Vyberte si barvu a fotografujte pouze objekty vybrané barvy.
  • Nápad na fotku 3:Foťte určité tvary. Vyberte si tvar (např. trojúhelník, kruh atd.) a hledejte jej ve svém okolí.
  • Nápad na fotku 4:Hledejte odrazy. Hledejte ve svém okolí odrazy a vědomě je používejte na fotografiích.
Nápady na fotky – Fotograf při focení zohledňuje vodící linie.
  • Nápad na fotku 5: Vyhledejte designové popředí. Díky popředí bude vaše fotografie vypadat ještě zajímavěji. Vyzkoušejte si, jak ho můžete do obrázku zakomponovat.
  • Nápad na fotku 6: Hledejte symetrie. Díky symetrii vypadá fotografie obzvlášť harmonicky. Najděte symetrie a zakomponujte je do svých fotografií.
  • Nápad na fotku 7: Hrajte si se světlem a stínem. Poohlédněte se po speciálních stínových hrách a prozkoumejte, jak se v nich dá cíleně využít světlo a stín.
  • Nápad na fotku 8: Definujte pomocné linie. Linie na snímku automaticky vedou diváka k objektu. Využijte tohoto efektu a zakomponujte jej do fotografie.
  • Nápad na fotku 9: Vsaďte na kontrasty. Hledejte výrazné kontrasty a vědomě je používejte. Může jít o barevné kontrasty, popř. různé struktury a velikosti.
  • Nápad na fotku 10: Zkombinujte předchozí nápady na fotografie.

Zmíněná praktická cvičení vám pomohou trénovat vnímání a vizualizovat si snímky již dopředu. Začátečníci ve fotografování potřebují kromě trénovaného oka také správné vybavení a znalost technických základů fotoaparátu. Další užitečné články na téma Fotografování pro začátečníky naleznete níže. Hurá do práce!

Zdroj: https://www.c-and-a.com

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace